Newsletter III
PEER -TO-PEER TUTORING: Transfer de metodologie și de strategii de învăţare, pentru diminuarea riscului de părasire timpurie a şcolii
Nr. proiect 2013-1-IT1-LEO05-040 LEONARDO, TRANSFER DE INOVAŢIE
Buletin informativ nr.3
Proiectul PEER-TO-PEER TUTORING în care sunt parteneri: Istituto Superiore di Istruzione Professionale Tecnico Commerciale A. Casagrande F.Cesi – Italia, Agenția de formare profesională Frontiera Lavoro – Italia, Istituto Superiore Statale “Pantanelli Monnet” – Italia, Provincia di Perugia – Italia, Liceul Tehnic “Henri Coandă” Sibiu-România, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu-România, Arnavutköy District, Direcția Educației Națională, Turcia, Opal Yayıncılık Organizasyon-Turcia, Liceul – Mamak-Turcia, se află în a doua jumătate a celui de-al doilea an de implementare.
Partenerii din Italia prin activitățile peer-to -peer au reușit să dezvolte
reale calități de tutori la elevii care prin activitatea lor voluntară își ajută colegii în ai motiva în învățare să depășească diferite dependențe, să empatizeze cu colegi pe care îi îndrumă în a-și dezvolta comeptențe sociale necesare în viață.
În această perioadă, elevii și tutorii lor, sub coordonarea profesorilor tutori au experimentat învățarea de la egal la egal. Atfel, în Liceul Tehnolgi ”Henri Coandă” din Sibiu, România, elevii din grupul țintă, au fost ajutați să progreseze, la disciplinele din curriculum, acolo unde aveau nevoie. Aceștia au fost împărțiți în grupe de câte 4-5 elevi care, săptămânal, după activitățile didactice au fost ajutați de elevii tutori să înțeleagă/să rezolve, teme/lecții mai dificile la diferite discipline și poate cel mai important lucru, au fost învățați, ”cum să învețe”. În școală, sub îndrumarea profesorilor și elevilor tutori, au avut loc acțiuni tematice: ”Valori morale și estetice de stimulare a creativității”, ”Metode de acțiune în educația pentru combaterea violenței”.
Partenerul Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a extins experimentul și la nivelul altor școli din județul Sibiu. Astfel, elevi din grupa de vârstă 15-18 ani, sub îndrumarea unui elev tutor, timp de un semestru școlar, o dată pe săptămână au învățat să lucreze în echipă, să-și îmbunătățească modul de comunicare, învățând împreună un mediu de programare vizual, mai puțin cunoscut, respectiv C sharp.
Partenerul Liceul Tehnologic Nene Hatum – Turcia, după identifcarea printr-un set de chestionare a nevoilor elevilor, a desfășurat activități de tutoriat, care au reușit să diminueze abandonul școlar în acest an școlar cu 2,4%. Elevii din grupul țintă și-au dezvoltat anumite aspecte ale personalității, precum încrederea de sine, să învețe să comunice mai bine, leadership, să fie optimiști și încrezători în forțele proprii. Activitățile de învățare de la egal la egal au contribuit la atingerea misiunii și viziunii școlii, respectiv: ” Să fii pionier și model în educația vocațională”.
În şcolile partenere din Italia, prin activitățile de tip peer-to-peer, elevii tutori îşi dezvoltat abilitățile de comunicare. Ei au capacitatea de a empatiza cu colegii lor, motivându-i să învețe şi să depăşească diverse dependențe. Tutorii au fost rugați să dea un feedback cu privire la activitățile desfășurate în cadrul proiectului. Veronica, 17ani, unul dintre liderii tutori: „Elevii din grupul ţintă au devenit mai încrezători în ei, în în studiile lor, au mai mult curaj atunci în când se confruntă cu dificultăți de învățare”.
Giulia, 18ani, veteran în meditații, rezumă opinia multor elevi implicați în activități curriculare de aprofundare: „ „Elevii mai mici acum apelează la tutori pentru a rezolva probleme de orice tip, cu care se confruntă. Acest lucru micşorează decalajul între școală și adolescenți şi dezvoltă la aceştia încrederea în sine, un sentiment de responsabilitate, angajare și implicare”.
Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Comunității Europene. Conținutul acestui proiect nu reflectă în mod necesar poziția Comunității Europeneși nu implică nici o responsabilitate din partea Comunității Europene