Buletin informativ II
PEER -TO-PEER TUTORING: Transfer de metodologie și de strategii de învăţare, pentru diminuarea riscului de părăsire timpurie a şcolii
Nr. proiect 2013-1-IT1-LEO05-040 LEONARDO, TRANSFER DE INOVAŢIE
Dorim să vă informăm în legătură cu recentele progrese ale proiectului PEER-TO-PEER TUTORING în care sunt parteneri: Istituto Superiore di Istruzione Professionale Tecnico Commerciale A. Casagrande F.Cesi – Italia, Agenția de formare profesională Frontiera Lavoro – Italia, Istituto Superiore Statale “Pantanelli Monnet” – Italia, Provincia di Perugia – Italia, Liceul Tehnic “Henri Coandă” Sibiu-România, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu-România, Arnavutköy District, Direcția Educației Națională, Turcia, Opal Yayıncılık Organizasyon-Turcia, Liceul – Mamak-Turcia.
S-a elaborat Raportul sintetic, nevoile educaţionale ale elevilor din şcolile ţărilor partenere, astfel încât acestea să abordeze un model pedagogic comun privind educaţia peer-to-peer, ea reprezentând o analiză şi interpretare a chestionarelor aplicate elevilor, părinţilor și profesorilor.
De asemenea s-a elaborat studiul cu privire la principalele cauze ale abandonul școlar. În cadrul acestui studiu s-au precizat riscurile la care sunt expuşi adolescenţii, și anume: consumul de alcool, de droguri, violenţa fizică, și psihică, fenomenul “bulling”- comportamentul de hărţuire constantă a unui elev/grup de elevi de către alţi elevi şi care determină insuccesul şcolar şi în final părăsirea timpurie a şcolii.
Educaţia peer- to-peer este o abordare care abilitează tinerii să lucreze cu alți tineri, bazându-se pe puterea pozitivă a grupului, pe relaționarea de la egal la egal în cadrul grupului și în afara acestuia. Prin formare și prin sprijin adecvat, tinerii devin membri activi în procesul de învăţare, în speţă, factori activi în diminuarea fenomenului de abandon şcolar.
La data curentă, proiectul se află în etapa instruirii elevilor pentru a deveni educatorii (tutori) ai colegilor care se confruntă cu dificultăți de învățare / dobândire de abilități și competențe în cadrul unităţii de învăţământ.
Tinerii instruiţi ca tutori au dobândit deprinderi de comunicare, creativitate, gândire critică, responsabilitate etică, necesare pentru a lucra în echipă și a manifesta flexibilitate în acţiunea de educare pe orizontală.
Educația peer-to-peer se desfășoară sub formă dialogică, între persoane din aceeași generație, care au teme comune în schimbul de informații, tinerii mai informaţi inițiând discuțiile și facilitând dialogul multidirecțional. În marea majoritate a cazurilor, educaţia peer-to-peer se bazează pe principiul egalității și ia forma unor intâlniri informale, la care tinerii participă activ, pentru a dezbate probleme de interes comun, pentru a învăţa impreună.
Rolul cadrelor didactice care i-au format pe elevii – tutori nu se va încheia la finalul programului de formare, aceştia asumându-și responsabilitatea de a-i susține în mod discret pe aceştia, facilitând implementarea noilor procese educative în rândul familiilor, al profesorilor, monitorizând şi evaluând activităţile în derulare.
Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Comunității Europene. Conținutul acestui proiect nu reflectă în mod necesar poziția Comunității Europene și nu implică nici o responsabilitate din partea Comunității Europene.